Hoe ind ik een goede adviseur voor een bedrijfsovername

Hoe vind ik een goede adviseur voor een bedrijfsovername?

Of je nou een bedrijf wilt verkopen of er juist een wil kopen, in beide gevallen zal het aanstellen van een overnameadviseur de kans op succes vergroten. Maar waar moet je op letten als je op zoek bent naar een adviseur voor bedrijfsovername en hoe weet je dat je de best mogelijke begeleiding krijgt?

Kan ik een eigen bedrijfsovername niet gewoon zelf regelen?

Bedrijfseigenaren die hun onderneming willen verkopen kunnen van mening zijn dat ze de verkoop wel zelf aankunnen. Toch is dit niet erg verstandig. Aan de uiteindelijke verkoop gaat namelijk een lang en complex proces vooraf. Wanneer je niet secuur te werk gaat, kan dit vervelende gevolgen hebben. Ook voor de koper is het risico op een onsuccesvolle afloop aanzienlijk groter zonder het inschakelen van een adviseur. De koper zou bijvoorbeeld contractuele aspecten over het hoofd kunnen zien.

Goede overnameadviseurs hebben in beginsel veel ervaring met het begeleiden van de koop en verkoop van allerlei soorten bedrijven. Niet alleen weten ze exact welke stappen er doorlopen moeten worden, ook weten ze welk type bedrijf op welke vlakken extra ondersteuning nodig heeft. Bovendien vergt een (ver)koopproces van enorm veel werk van de ondernemer zelf. Wanneer een specialist wat taken van de verkoop kan overnemen, zal de last voor de ondernemer verlaagd worden. Op die manier kan deze er ook nog voor zorgen dat het bedrijf gewoon blijft lopen voordat het verkocht wordt.

Tot slot komen er bij de verkoop van een bedrijf vaak een hoop emoties kijken. Als ondernemer zit je hart en ziel in het bedrijf en de verkoop daarvan is niet niks. Een neutrale, zakelijke blik van een adviseur ziet erop toe dat de emoties niet de overhand krijgen. Op die manier is de kans op zakelijk succes het grootst.

Hoe vind ik een goede adviseur voor een bedrijfsovername?

Een overnameadviseur is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen zich kan voordoen als overnamespecialist. Hierdoor is het belangrijk om je te verdiepen in wie je precies om hulp bij de overname vraagt. Gelukkig zijn er bepaalde elementen waaraan je kan herkennen wie een goede adviseur is en wie waarschijnlijk niet.

Ten eerste kan je kijken of de betreffende persoon in een netwerk van meerdere specialisten functioneert. Wanneer iemand een groot netwerk heeft, kan deze dit netwerk inschakelen voor hulp bij bepaalde zaken binnen de overname. Zo maak je indirect gebruik van meerdere specialisten en profiteer je ook van hun kennis.

Misschien nog wel belangrijker is het kijken naar ervaringen van voorgaande klanten. Die kunnen je immers het best (en op een objectieve manier) vertellen hoe de adviseur te werk gaat. Kijk dus of er reviews op internet staan. Hoe meer positieve reviews, hoe zekerder je bent dat je goede hulp krijgt. Zie je echter dat de reviews allemaal 100% positief zijn? Dan kun je je misschien afvragen hoe betrouwbaar ze zijn. Staan er geen reviews of referenties op de site? Vraag de overnameadviseur dan naar overnames die hij begeleidt heeft. Daarna kun je simpelweg die personen vragen naar hun persoonlijke ervaring. Zo krijg je het beste beeld van de kwaliteit en de werkwijze van de adviseur.

Tot slot een open deur: kies iemand wiens persoonlijkheid je ligt. Je zult immers veel te maken krijgen met deze persoon. Daarom is het verstandig om een inleidend gesprek met jouw potentiële adviseur aan te gaan. Gelukkig bieden velen dan ook een vrijblijvend inleidend gesprek aan. Dit is dan ook een goede manier om de persoon te leren kennen.

Wat kost advies van een overnamespecialist?

De kosten van het in de hand nemen van een adviseur bij een bedrijfsovername kunnen enorm uiteenlopen. Zo zijn er adviseurs die 150 euro per uur kosten, maar ook 750 euro per uur. Sommige rekenen tevens een ‘succesfee’, waarbij ze een bepaald procent van de uiteindelijk opbrengst krijgen. Daarbij kan een waardebepaling van in bedrijf in de duizenden euro’s lopen.

Het belangrijkste wat er over het tarief te zeggen is, is dat het erg verstandig is om er vooraf duidelijke afspraken over te maken. Soms zijn de tarieven onderhandelbaar, dus probeer dit dan ook te doen. Ga verder niet akkoord met vaagheid over de prijs en ga ook goed na hoe de adviseur zijn gedeclareerde uren heeft besteed.

Concluderend: ga dus, net zoals bij de koop of verkoop van een bedrijf, niet gehaast te werk bij het zoeken naar een adviseur. Ga goed na wat voorgaande klanten voor ervaringen hebben met de persoon en maak ook vooral gebruik van de mogelijkheid om een vrijblijvend inleidend gesprek aan te gaan.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen