Een bedrijfsovername financieren

Een bedrijfsovername financieren via een bank of investeerders

Voor de meeste bedrijfsovernames is een hoop kapitaal nodig. Het is dan ook gebruikelijk dat kopers dit niet volledig zelf de bedrijfsovername kunnen financieren. Dit is waar veel banken of investeerdersmaatschappijen te hulp kunnen schieten. Deze partijen spelen niet alleen een rol bij de grote overnames. Ook bij veel mkb-overnames zijn bancaire leningen of investeerders betrokken. Hoe kan je een bedrijfsovername met behulp van een bank of investeerders tot stand brengen?

Wanneer extra financiering nodig is

Ondernemers die van plan zijn een bedrijf over te nemen, hebben meestal aanzienlijk wat kapitaal hiervoor gereserveerd. Toch zal dit in de meeste gevallen niet genoeg zijn om een volledige overname te financieren. Tevens zou dat veel risico voor de ondernemer opleveren. Dit betekent echter niet dat een overname onmogelijk is. Hoewel banken voorzichtig zijn met het dragen van risico’s van een overname, zijn ze nog steeds betrokken bij de financiering van de meeste bedrijfsovernames. Ook investeerders kunnen bijschieten om de koop van een onderneming tóch mogelijk te maken.

Eerst de waarde van het bedrijf bepalen

Voordat je na kan gaan denken over eventuele externe financieringsmethodes, moet je natuurlijk weten hoeveel het bedrijf dat je wil overnemen waard is. Hiervoor dien je een waardebepaling uit te laten voeren. Meestal is het de verkopende partij die dit doet, maar ook in een eerdere fase is een waardebepaling voor een potentiële koper interessant. Eventueel kunnen koper en verkoper ook gezamenlijk een waardebepaling laten maken.

Een waardebepaling kan aan de hand van verschillende methodes uitgevoerd worden, afhankelijk van het de sector en de omstandigheden van het bedrijf. Onze overnamespecialist is uitermate ervaren op het gebied van waardebepalingen. Wil je ook de waarde van een onderneming die je wil kopen over verkopen weten? Je kunt ons hiervoor dagelijks bellen of mailen.

Bedrijfsovername financieren met een lening van een bank

Banken zijn wat meer terughoudend dan vroeger met het verstrekken van leningen ten behoeve van bedrijfsovernames. Daarom moet de koper aan verschillende eisen voldoen wil hij of zij hiervoor in aanmerking komen. Banken nemen onder andere de ervaring van de ondernemer, het type bedrijf en de marktsituatie in overweging. Ook de hoogte van de eigen inbreng en de gestelde zekerheden spelen in hoge mate mee bij het verstrekken van bancaire leningen voor bedrijfsovernames.

Het voordeel van lenen bij een bank is dat het een relatief eenvoudige manier is van het aantrekken van extra kapitaal ten behoeve van een bedrijfsovername. Bovendien hoeft de koper geen zeggenschap of aandelen aan de bank te geven, in tegenstelling tot overnames met investeerders. Men moet er wel bewust van zijn dat de bank vaak flink wat zekerheden verlangt. Zo worden er regelmatig pandrechten gelegd op goederen of aandelen van het bedrijf bijvoorbeeld. Bijkomend nadeel is dat de koper natuurlijk rente moet betalen over de ontvangen lening.

Overname financieren met behulp van investeerders

Doordat banken soms wat voorzichtig zijn met het verstrekken van leningen, is de populariteit van het betrekken van investeerders bij overnames over de afgelopen jaren flink toegenomen. In Nederland is een groot aantal investeringsmaatschappijen, bestaande uit particuliere investeerders of beleggers. Hoewel de financiën van meerdere personen kan zijn, is er vaak een bestuurder die het beheer heeft. Dit is dan ook de persoon waarmee doorgaans onderhandeld wordt bij overnames. Venture capital of private equity-partijen vormen de grotere investeringsmaatschappijen. 

Investeringsconstructies zijn er in meerdere soorten en maten. Zo zijn er investeerders die aandelen willen in ruil voor de investeringen. Het gebeurt echter ook vaak dat investeerders geen zeggenschap willen in de onderneming, maar slechts na een aantal jaren rendement willen hebben. In dat geval krijgt de koper ook echt de leiding over de gekochte onderneming. Op die wijze wordt er met behulp van een investeringsmaatschappij een management buy-out of management buy-in gerealiseerd. Investeerders willen vaak wel op een of andere manier betrokken zijn bij het bedrijf. Daarom is het van groot belang om alleen in zee te gaan met investeerders waarmee je goed kan samenwerken. Het is dus aan te raden om te praten met meerdere investeerders(maatschappijen) voordat je verder gaat in het overnameproces.

Geïnteresseerd in een bedrijf overnemen met behulp van investeerders en wil je bijvoorbeeld weten hoe je ze moet benaderen? Wij kunnen je hier uitstekend bij helpen.

Andere soorten financieringen bij een bedrijfsovername

Naast banken en investeringsmaatschappijen zijn er nog andere partijen die ondernemers kunnen helpen om een bedrijfsovername te financieren en tot stand te brengen. Zo kan je met de ex-eigenaar van het bedrijf afspreken om de aandelen in fases over te nemen. Op die manier worden de kosten gespreid. Het is ook mogelijk dat de oud-eigenaar bereid is een lening te verschaffen aan de koper, zodat de koop toch rond kan komen. Daarnaast kunnen ondernemers eventueel terecht bij bekenden (zoals familieleden) die kunnen meehelpen met het bijeenrapen van genoeg kapitaal voor de overname. We zien dat dit vaak bij de kleinere overnames gebeurt. Tegenwoordig is het eveneens mogelijk om kapitaal te verzamelen via crowdfunding.

Krijg je wel een lening van de bank, maar is dit niet genoeg? Dan is het ook mogelijk om de verschillende financieringsvormen te combineren. Dit wordt ook wel een stapelfinanciering genoemd.

Wij helpen met het regelen van financiering voor een overname

Bij aan-verkopenbedrijf.nl weten we als geen ander hoe lastig het kan zijn om een bedrijfsovername te financieren. Tegelijkertijd weten we ook welke opties er allemaal zijn om een overname toch te laten slagen. Zo hebben we brede ervaring met het begeleiden van onderhandelingen met banken en investeringsmaatschappijen. Voor onze klanten hebben we er op die manier meermaals voor gezorgd dat externe financiering heeft geleid tot een succesvolle overname.

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een onderneming en denk je hierbij extra kapitaal nodig te hebben? Wij kunnen je hierbij assisteren. We gaan graag het eerste gesprek aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. Uiteindelijk kan onze overname-expert begeleiding bieden bij het volledige overnameproces. Wil je een bedrijf verkopen en vraag je je af hoe je dat het best moet aanpakken? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen