bedrijf verkopen

Exit-plan en intentieverklaring: Schakel vroeg een overname-adviseur in

Ondernemers denken vaak dat ze grote delen van een bedrijfsovername wel zelf kunnen regelen. Zéker als het om de wat kleinere transacties gaat. Toch blijkt regelmatig later in het overnameproces dat ze niet elke stap zorgvuldig aangepakt hebben, waardoor er problemen ontstaan. Precies daarom is het verstandig om al in een vroeg stadium van een bedrijfsovername een overname-adviseur in te schakelen. In deze blog lichten we het belang van een overname-expert bij het exit-plan en bij de intentieverklaring uit.

Het exit-plan bij de voorbereiding van een bedrijfsverkoop

Het overnameproces begint natuurlijk bij de keuze om een bedrijf te gaan verkopen of kopen. Vervolgens moet men zich goed voorbereiden op de overname die waarschijnlijk pas jaren later daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Het opstellen van een exit-plan is een van de belangrijkste componenten van de voorbereiding van een bedrijfsverkoop.

Kort gezegd stel je een exit-plan op om je doelen van de verkoop duidelijk op papier te zetten. In het eerste deel van het exit-plan beschrijf je voornamelijk je persoonlijke doelen. Waarom wil je verkopen en binnen welke termijn wil je uit het bedrijf stappen? Ook niet onbelangrijk: wat wil je dat de transactie oplevert? Dit deel helpt je om gedurende de rest van het overnameproces op de juiste weg te blijven.

Het tweede deel van het exit-plan gaat meer om hoe je de onderneming zelf voorbereid op een verkoop. Dit is een stap die men vaak over het hoofd ziet, terwijl het van zeer groot belang is. Denk na over hoe je de onderneming zo verkoopklaar en overdraagbaar mogelijk maakt. Hoe kan je bedrijfsprocessen aanpassen om een koop aantrekkelijker te maken? Met sommige simpele handelingen kun je de waarde van een bedrijf nog flink verhogen of de belastingdruk aanzienlijk verlagen. Schrijf dit goed op zodat je precies weet waar je tijdens de voorbereiding op de verkoop aan moet werken.

Een overname-adviseur bij het opstellen van een exit-plan

Zoals gezegd is het opstellen van een exit-plan een van de eerste stappen in het overnameproces. Men denkt hier vaak nog niet eens aan het inschakelen van een adviseur gespecialiseerd in bedrijfsovernames. Onterecht, want zelfs zo vroeg kan een overname-adviseur van grote toegevoegde waarde zijn.

Allereerst heeft een verkopende ondernemer in de meeste gevallen nog niet veel ervaring met de verkoop van een bedrijf; een overname-adviseur bij uitstek wel. Deze expert weet hoe het traject eruitziet en kan de verkoper goed voorbereiden op al hetgeen wat er tijdens en na de voorbereiding gaat gebeuren. Die adviseur kan je dus ook precies vertellen wat er in een exit-plan moet staan. Daar heb je tijdens de hele overname profijt van. Zo kan een overname-adviseur goed bepalen welke potentiële kopers er passen bij hetgeen wat in het exit-plan is opgesteld.

Misschien nog wel belangrijker voor de bedrijfseigenaar; het vroeg inschakelen van een overname-adviseur zorgt in bijna elk geval voor een verhoging van de waarde van het bedrijf. Deze persoon kan je namelijk helpen bij het overdraagbaar maken van de onderneming. Hoe minder een potentiële koper moet doen om het bedrijf goed te laten draaien, hoe meer geld deze ervoor over zal hebben. Daarnaast kan een overname-expert precies aanwijzen welke (organisatorische, fiscale en juridische) aanpassingen er gedaan kunnen worden om de koop zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

De intentieovereenkomst of Letter of Intent (LOI)

We nemen even een sprong in het overnameproces en duiken in het belang van de intentieovereenkomst of Letter of Intent (LOI) bij de onderhandelingen tussen koper en verkoper. Een intentieverklaring wordt opgesteld en ondertekend als de onderhandelingen reeds redelijk ver gevorderd zijn. Het doel van deze overeenkomst is dat de partijen aan elkaar verkondigen voor een bepaalde periode exclusief met elkaar te onderhandelen. Daarnaast wordt er met de intentieovereenkomst constructief naar de koopovereenkomst toegewerkt. Er worden afspraken gemaakt over het restant van de onderhandelingen en wanneer de overdracht moet plaatsvinden. Ook wordt prijs en de manier van betaling vaak al overeengekomen. Een ander belangrijk aspect van de Letter of Intent is dat een boekenonderzoek of due diligence onderzoek wordt voorbereid. Hierbij doen partijen uitgebreid onderzoek naar elkaars beweringen, zodat ze later net voor verassingen komen te staan.

Een overname-adviseur bij de intentieovereenkomst

Partijen hebben vanzelfsprekend de vrijheid over wat ze in de intentieovereenkomst vastleggen. Hierdoor is elke intentieovereenkomst anders. Wat in ieder geval vaststaat is dat het een ontzettend belangrijk document is en dat en van ongelofelijk groot belang is om de bepalingen zorgvuldig te formuleren. Doe je dit niet? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Als men het later niet eens is over hetgeen wat vastgelegd is in de intentieovereenkomst, zou dit kunnen leiden tot vervelende rechtszaken. Dit risico is groot als de bepalingen uit de overeenkomst openstaan voor verschillende interpretaties. Gevolg zou kunnen zijn dat er onenigheden ontstaan over de garanties, termijn van verkoop of manier van betaling bijvoorbeeld. Het komt zelfs voor dat een rechter achteraf bepaald dat de intentieovereenkomst eigenlijk al een koopovereenkomst is, terwijl dit helemaal niet de intentie was van een van de partijen. Door dit soort risico’s is het onverstandig om een intentieverklaring zonder hulp van een expert op te stellen. Op z’n allerminst moet je een intentieverklaring laten checken door een overname-adviseur voordat je het ondertekent. Zo voorkom je dat je later gebonden blijkt te zijn aan nadelige overeenkomsten. exit-plan en intentieverklaring

De overname-expert bij exit-plan en intentieverklaring van aan-verkopenbedrijf.nl

Het moge duidelijk zijn dat er bij een overnameproces een hoop komt kijken en dat het veel potentiële valkuilen bevat, waarvan de verkoper (en ook koper) vaak niet bewust is. De complexiteit van een overname brengt met zich mee dat ondernemers er altijd externe hulp bij nodig zullen hebben, hoe ervaren ze ook zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat fouten voorkomen worden, ook heeft de ondernemer dan meer tijd om zich te focussen op het leiden van het te verkopen bedrijf.

Hoe vroeger je een overname-adviseur inschakelt, hoe beter. Al is het alleen maar om advies in te winnen voordat je daadwerkelijk besluit het bedrijf in de verkoop te zetten. Een overname-expert kan al in de vroege fase van de voorbereiding begeleiding bieden bij het opstellen van een exit-plan. Zo wordt het verkoopproces overzichtelijker en kan de waarde van de onderneming verhoogd worden. Later in het proces is een overname-adviseur absoluut onmisbaar bij het opstellen van een intentieovereenkomst met een koper.

De overname-adviseur van aan-verkopen.nl heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van bedrijfsovernames. Klanten zijn telkens weer enthousiast over zijn deskundige begeleiding bij de het exit-plan, de intentieverklaring en elke andere stap in het overnameproces (zoals de waardebepaling). Neem dus contact met ons op om te horen wat onze overname-expert voor u kan betekenen. Hoe vroeger je dit doet, hoe meer je zal profiteren. exit-plan en intentieverklaring

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen