BV Verkopen: hoe vind je een koper voor je bedrijf

Na hard aan je bedrijf gewerkt te hebben, kun je besluiten om de bv te verkopen. Dat kan om allerlei verschillende redenen: je gaat met pensioen, het bedrijf is in zwaar weer terecht gekomen of je bent gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. In alle gevallen kan een specialist veel toegevoegde waarde bieden bij het verkopen van je bv.

Allereerst start je met helder voor ogen krijgen waarom je het bedrijf precies wil verkopen. Dit helpt om de juiste koers te behouden tijdens het verkoopproces. Daarnaast maak je ook inzichtelijk wat je precies wil overdragen en van welke transactievorm je gebruik wil maken. Je kunt kiezen voor een aandelentransactie of een activa/passiva-transactie. Zodra je dat allemaal helder hebt, is het tijd om de waarde van het bedrijf te bepalen. Ook hiervoor is de hulp van een specialist of adviseur geen overbodige luxe, er is namelijk niet één doorsnee manier om de waarde van een bedrijf te bepalen.

Na het bepalen van de waarde, is het belangrijk om een informatiememorandum op te stelen. In dit document staan alle ins en outs van de bv die je wil verkopen. Hiermee schets je een zo volledig mogelijk beeld van de sterke en zwakke punten van het bedrijf, de activiteiten en de verplichtingen van de bv. Met dit document krijgt een geïnteresseerde koper een zo volledig mogelijk beeld van het bedrijf. Voordat ze dit document in mogen zien, moet een geheimhoudingsverklaring worden getekend, om ervoor te zorgen dat alle informatie vertrouwelijk wordt behandeld.

bv verkopen, bedrijf verkopen

Vier type kopers om je bv aan te verkopen

Grofweg zijn er vier type kopers voor jouw bv. Allereerst de management buy-in (MBI), waarbij een buitenstaande particulier jouw bv geheel of gedeeltelijk overneemt. Vaak zijn dit mensen die al veel ervaring hebben bij een beursgenoteerd of grootbedrijf. Dit kunnen ook ex-ondernemers zijn die al eerder een bv succesvol hebben verkocht. Bij een management buy-out (MBO) draag je het bedrijf over aan een of meerdere werknemers binnen het bedrijf.

Bij een strategische overname draag je het bedrijf over aan een ander bedrijf. Dit kan een directe concurrent zijn maar ook een strategische of financiële partij. Tot slot heb je de investeerder. Vooral bedrijven met groeipotentie zijn zeer interessant voor investeerders. Bij het midden- en kleinbedrijf zal het eerder een investeringsmaatschappij zijn aan wie je de bv zult verkopen. Deze maatschappij neemt deel met het geld van informele investeerders, beleggingsfondsen of grote particuliere beleggers.

Het vinden van een koper

Het zoeken en vinden van een geschikte koper voor je bv is een tijdrovende en zeer gecompliceerde klus. Het is verstandig om bij dit proces van het benaderen van potentiële kopers een specialist in te schakelen die deze taak van je overneemt. De specialist kan je vervolgens in contact brengen met een geschikte koper, en kan ook ondersteunen in de onderhandelingen over de verkoop. Dit is namelijk ook geen gesneden koek voor de gemiddelde ondernemer.

Tijdens de onderhandelingen worden er veel afspraken gemaakt; zorg ervoor dat deze duidelijk en helder op papier staan, zodat er later geen misverstanden over kunnen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het verkopen van je bv veilig en betrouwbaar gebeurt, omdat je altijd terug kunt vallen op het contract dat jullie in overleg hebben opgesteld en allebei hebben ondertekend.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen