Familiebedrijf

Ben je van plan het stokje van je familiebedrijf over te dragen aan een familielid? Zorg dan dat je op de hoogte bent van alle mogelijkheden rondom de overname van een familiebedrijf.

Familiebedrijf verkopen of overnemen?

Zo’n 55 procent van de in Nederland gevestigde bedrijven is een familiebedrijf. Ze zijn de motor van onze economie. De continuïteit van een familiebedrijf is voor veel mensen belangrijk. De overname van het bedrijf door familieleden geeft een vertrouwd gevoel en de verwachting is dan ook vaak dat dit vrij gemakkelijk verloopt. Dit is echter een valkuil. Tijdens de overname kunnen er bepaalde zaken misgaan, maar ook erna kan het snel bergafwaarts gaan met een bedrijf. In dit artikel lees je alle belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij tot het kopen of verkopen van een familiebedrijf.

Wat is een familiebedrijf

Een familiebedrijf heeft specifieke kenmerken. Het moet dan ook aan enkele criteria voldoen om te kunnen spreken van een familiebedrijf:

 • Meer dan 50% van het bedrijf moet in handen zijn van de familie
 • Minimaal 2 leidinggevenden van de onderneming komen uit één familie
 • De familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie en op volgingsbeslissingen
hulp bij bedrijf kopen of verkopen

Hoe kan je een familiebedrijf verkopen of overnemen?

Je kan een familiebedrijf op verschillende manieren verkopen. Je kunt het verkopen binnen de familie, zodat opvolging gegarandeerd is, maar het is natuurlijk ook mogelijk om het aan een externe koper te verkopen. Het proces van de verkoop is in principe hetzelfde. Je vraagt geen hogere prijs aan een externe verkoper. Het is belangrijk om zakelijk en professioneel te blijven. Echter, kan je bij de verkoop aan familieleden wellicht eerder bereid zijn om bijvoorbeeld met een earn-out regeling te werken of om een achtergesteld krediet te verstrekken.

De verkoop van een bedrijf en een overname kennen feitelijk hetzelfde traject als een reguliere verkoop of overname. Hierbij komen veel verschillende zaken aanbod. Meerderen stappen moeten worden doorlopen voor een succesvol proces. Er vindt een waardebepaling plaats, er moeten potentiële kopers benaderd worden, onderhandelingen gedaan en een contract opgesteld. Vervolgens moet ook nog nagedacht worden over de manier van financiering.

Verschillende manieren van een familiebedrijf overdragen

Er zijn 3 mogelijkheden om een familiebedrijf over te dragen aan familieleden:

 • Erven: het erven van een familiebedrijf verplicht je tot het betalen van belasting. Je moet dan over de waarde van het bedrijf erfbelasting (successierechten) betalen. De belastingdienst heeft wel een bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat de opvolger minder of geen belasting betaalt.
 • Schenken: een familiebedrijf schenken levert meerdere vrijstellingen op van de belastingdienst. Bij het schenken van een familiebedrijf mogen de vervreemders de betaling van de schenkbelasting spreiden over tien jaar. Dit maakt het fiscaal even aantrekkelijk als erven. Een extra voordeel is dat ook een deel van het bedrijfsvermogen is vrijgesteld van belastingen.
 • Aandelen verkopen: in de meeste gevallen wanneer je uit een familiebedrijf wilt stappen, gebeurt dit door middel van het verkopen van aandelen. Na een analyse van het bedrijf zal een waardebepaling worden gemaakt en uiteindelijk de overdracht van aandelen plaatsvinden. Als iemand uit een familiebedrijf wil stappen, dan ligt het initiatief bij de verkoper.

Als de opvolger van het familiebedrijf niet een familielid betreft, kan de overname plaatsvinden door middel van een reguliere Management Buy-In of Management Buy-Out.

Al vele jaren is Anton Munneke de adviseur die samen met mij meerdere supermarkten heeft aangekocht en er mede voor gezorgd heeft dat die ook renderend zijn geworden. Door zijn enorme kennis is hij voor mij een inspiratiebron en partner geworden.

~ Luc Bostijn, Eurospar Halen

Vrijstelling van de belasting bij overdragen familiebedrijf

Hoeveel vrijstelling u krijgt is afhankelijk van de waarde van de onderneming. De belastingdienst heeft de bedrijfsopvolgingsregeling 2016 als volgt ingedeeld:

 • Goingconcernwaarde is maximaal:
  € 1.060.298,- en hoger dan liquidatiewaarde. U krijgt 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde.
 • Goingconcernwaarde is maximaal:
  € 1.060.298,- en lager dan liquidatiewaarde. U krijgt 100% vrijstelling over de liquidatiewaarde.
 • Goingconcernwaarde is meer dan:
  € 1.060.298,- en hoger dan liquidatiewaarde. U krijgt 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde tot € 1.060.298. U krijgt 83% vrijstelling over de goingconcernwaarde boven € 1.060.298,-.
 • Goingconcernwaarde is meer dan:
  € 1.060.298,- en lager dan liquidatiewaarde. U krijgt 100% vrijstelling over het verschil tussen de goingconcern waarde en de liquidatiewaarde. U krijgt 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde tot €1.060.298. U krijgt 83% vrijstelling over de goingconcernwaarde boven € 1.060.298,-.

Er zijn bij deze regeling wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo moet je zelf aan de belastingdienst doorgeven dat je gebruik wilt maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Het is verstandig om hierbij te worden geadviseerd door een specialist. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je geen recht hebt op deze vrijstellingen als je een bedrijf minder dan vijf jaar voortzet. Stop je binnen vijf jaar, dan moet je alsnog de erf- of schenkbelasting betalen over de vrijstellingen die je had verkregen.

Adviseur inschakelen in geval van verkoop of overname familiebedrijf

Een overname van een familiebedrijf kent vele voordelen: ze zijn vaak innovatief en ze staan bekend om snelle besluitvorming. Er bestaat meestal een directe lijn met de werknemers. Hierdoor zijn zij meer betrokken en zetten zij zich extra hard in om het bedrijf te laten slagen.

bedrijf verkopen

Kinderen die bijvoorbeeld het bedrijf overnemen, zijn ermee opgegroeid en hebben hierdoor ontzettend veel kennis van het bedrijf en bedrijfscultuur met al haar medewerkers. Dit zorgt voor een lager risico. Tenslotte zorgt een stabiele financiering met een lage schuldenlast ervoor dat familiebedrijven veel goedkoper financiering kunnen aantrekken. Vaak zijn familiebedrijven financieel gezond. Echter, komen er wel een heleboel zaken op je af waarbij hulp gewenst kan zijn. Vergis je dus niet in de hoeveelheid werk en zoek op tijd contact op met een adviseur. Het kan in sommige gevallen ook voorkomen dat bij de overname van het familiebedrijf frustraties ontstaan. In dit geval is advies inwinnen van een deskundige verstandig, zodat deze met partijen aan tafel kan gaan zitten om het conflict op te lossen.

Contactfomulier

 • 030 – 227 00 54
  Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
 • info@aan-verkopenbedrijf.nl
  24/7 per week

Zekerheden

 • Jarenlange ervaring
  Met aan- en verkopen van bedrijven
 • Gratis & Vrijblijvende demo
  Binnen 3 uur een reactie
 • Onafhankelijk advies
  Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen