Een bedrijf met schulden verkopen

Een bedrijf met schulden verkopen

Voor veel bedrijfseigenaren zijn de schulden van hun bedrijf reden om niet over te gaan tot verkoop van de onderneming. Dit is in veel gevallen helemaal niet nodig. Het is namelijk zeker mogelijk om een bedrijf met schulden succesvol te verkopen. Het is immers heel normaal dat een bedrijf schulden heeft, en vaak schrikt dit een koper niet af. Lees hier welke zaken er meespelen bij de koop of het verkopen van een bedrijf met schulden.

Om wat voor soort schulden gaat het?

Bijna ieder bedrijf heeft wel enige schulden lopen. Dit hoeft helemaal niets slechts te betekenen. Zelfs de gezondste bedrijven hebben nog wel schulden lopen bij een bank waarvan ze een lening hebben gekregen bijvoorbeeld. Vaak zijn er ook nog andere crediteuren, zoals de Belastingdienst, waaraan nog betaald moet worden. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van de schulden die het bedrijf heeft. De potentiële koper wil natuurlijk precies weten hoeveel schulden het bedrijf heeft en bij welke partij. Het is bovendien onderdeel van de mededelingsplicht van de verkoper om de koper te informeren van alle schulden. Anders kan de verkoper later aansprakelijk gesteld worden.

Aan welke partij kan een bedrijf met schuld verkocht worden?

Een bedrijf met schuld kan in principe aan elke geïnteresseerde partij verkocht worden. Zo is het mogelijk dat het verkocht wordt aan een werknemer (management buy-out) of aan een externe particulier (management buy-in). Toch is het voor deze partijen vaak lastig om de koop te financieren. Vaak zijn er andere soorten partijen die waarschijnlijk meer interesse hebben in de koop, omdat deze de schulden makkelijker kunnen absorberen. Het gaat hier met name om een concurrent die het bedrijf wil kopen om zo een snellere groei te realiseren. Hier spreken we van een strategische overname. Het is dus raadzaam om na te denken over welke concurrerende bedrijven geïnteresseerd zouden zijn in de verkoop van uw bedrijf met schuld.

Welke overnamevorm kan men kiezen bij een bedrijfsovername met schuld?

Welke vorm van transactie u kiest voor de overname heeft een grote invloed op wat er na de verkoop gebeurt met de schulden. Bij een aandelentransactie gaat alles binnen onderneming over op de koper. Dit zijn onder andere de bezittingen, het personeel, de contracten en dus ook de schulden. Als de schulden erg hoog zijn in verhouding tot de omzet, heeft een zodanige verkoop niet bijzonder veel kans van slagen. De koper zal dan immers weinig kansen zien om voordeel uit de overname te halen. Een vorm van transactie die voor de koper beter uitpakt bij hoge schulden is de activa/passiva transactie. In dat geval wordt slechts een deel van de bezittingen en schulden verkocht aan de koper. Meestal worden dan alleen de fysieke zaken overgedragen, zoals de inventaris, het pand en het personeel. De schulden blijven dan achter bij de verkoper. De verkoper moet goed overwegen of dit voor hem of haar een positieve uitkomst kan opbrengen.

Wilt u advies over welk type transactie het best bij uw geval past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Tips voor de verkoop

Het is misschien vanzelfsprekend, maar de verkoper doet er goed aan om voor de verkoop de schulden zoveel mogelijk te minimaliseren. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk schulden voor de verkoop af te betalen. In ieder geval moeten de schulden bij de Belastingdienst afbetaald zijn. Bij een zo klein mogelijke schuld zal het bedrijf niet alleen een stuk meer opleveren, maar de kans op een succesvolle deal zal ook aanzienlijk toenemen. Daarnaast moet u nadenken over de eventuele restschuld waarmee u komt te zitten. Deze is na de verkoop namelijk moeilijk terug te verdienen.

Waarom zou u een bedrijf met schulden overnemen?

Hoe zit het dan met de kant van de koper? Wat zou een ondernemer kunnen bewegen om een bedrijf met schulden over te nemen? De belangrijkste reden ligt voor de hand: een bedrijf met schulden is doorgaans een stuk goedkoper. Het geeft een hoop ruimte in de onderhandelingsfase en het is een mooie kans om een type bedrijf te kopen waar u anders niet genoeg financiën voor had. Toch kleven er natuurlijk risico’s aan de koop van een onderneming met schulden. Er moet in ieder geval wel een vooruitzicht zijn waarin het bedrijf winstgevend kan zijn. Zo is niet elk bedrijf het waard om gered te worden, soms is het faillissement nou eenmaal niet af te wenden. Het is in ieder geval belangrijk om een gedetailleerd plan te maken om de onderneming er weer bovenop te helpen. Daar hoort het managen van de verwachtingen ook bij, vaak kan het een tijd duren voordat de onderneming weer winstgevend is.

Laat u adviseren door een overname-expert

Als u overweegt om uw bedrijf met schulden te verkopen, doet u er goed aan om u te laten adviseren door onze overname-expert. Deze weet precies waar de kansen liggen en kan u uitleggen waarom een verkoop met schuld best kansrijk kan zijn. Tevens kunnen wij een accurate waardebepaling voor u uitvoeren. Bent u een ondernemer die een bedrijf met schulden wil overnemen? Ook dan heeft u ongetwijfeld baat bij advies van onze expert.

Neem dus gerust contact met ons op en we bespreken uw situatie in een vrijblijvend gesprek.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen