Welke opties zijn er als je bedrijf failliet dreigt te gaan door de coronacrisis?

Welke opties zijn er als je bedrijf failliet dreigt te gaan door de coronacrisis?

De coronacrisis heeft al geleid tot vele faillissementen en de verwachting is dat veel bedrijven de negatieve effecten nog lang blijven voelen. Toch is het faillissement niet de enige optie als je bedrijf failliet dreigt te gaan. Regelmatig zijn er namelijk andere partijen die de uitdaging wel aandurven met jouw onderneming.

De verkoop van een noodlijdend bedrijf

In coronatijd lijkt het misschien niet logisch om aan de verkoop van een bedrijf te denken. Wie wil er nou een slechtlopend bedrijf kopen midden in de coronacrisis? Toch is het absoluut aan te raden om eerst verkoop te overwegen, voordat faillissement wordt aangevraagd. Er zijn namelijk genoeg ondernemers die best wel interesse hebben in het weer winstgevend maken van een winkel of webshop, zelfs in deze tijden. Hier zullen achtereenvolgend wat stappen in het verkoopproces uitgelicht worden.

Het opstellen van een exit plan

Hoe pak je de corona-overname dan aan? Allereerst is het verstandig om je doelen goed voor ogen te hebben.

In een zogenoemd ‘exit plan’ leg je de redenen én de doelstellingen van de verkoop vast. Dit is een belangrijk document die gedurende het hele verkoopproces van grote waarde is. In het exit plan staat onder andere de termijn waarin je wil verkopen en wat de gevolgen zijn voor je personeel. Een specialist kan je helpen met het samenstellen van dit document. Zo ben je het best voorbereid op de verkoop en hoeft je bedrijf niet failliet te gaan.

De waardebepaling

Natuurlijk moet ook ongeveer duidelijk zijn hoeveel het bedrijf waard is, voordat het kan worden aangeboden aan geïnteresseerden. Hiervoor kan je een waardebepaling laten uitvoeren. Dit is niet eenvoudig gedaan, omdat waarde een subjectief begrip is en er verschillende rekenmethodes zijn voor het vaststellen van de waarde. Bovendien heeft de coronacrisis het nog een stukje ingewikkelder gemaakt. De inkomsten zijn vaak namelijk gedurende een lange tijd gedaald, maar dit hoeft niet per se te betekenen dat het bedrijf veel minder waard is geworden. Bij de waardebepaling wordt er namelijk ook rekening gehouden met de toekomstige inkomsten. Onze adviseur kan een accurate waardebepaling voor je uitvoeren.

Hoe vind je een koper?

Voordat je een koper benadert stel je een informatiememorandum op. Dit document is bedoeld voor verkoper en hierin staat de complete onderneming gedetailleerd beschreven. De potentiële koper weet dan wat hij of zij koopt. Er zijn soorten verschillende kopers. Zo kan een particulier van buitenaf via een management buy-in het bedrijf kopen of kan dit gebeuren door iemand binnen de onderneming. Dit heet dan een management buy-out. Daarnaast kan je proberen een ander, concurrerend bedrijf te vinden die de onderneming wil overnemen. Dat noemen we een strategische overname. Tot slot kan er via investeerders een verkoop gerealiseerd worden.

Wil je meer weten over hoe je kopers vindt en benaderd? Neem dan contact met ons op en laat je adviseren door een specialist.

De onderhandelingen en afronding van de koop

Na het vinden van potentiële kopers kunnen de onderhandelingen beginnen. Het is belangrijk dat je hier niet blind ingaat. Stel van tevoren wat doelen vast en wees er ook bewust van dat je bepaalde negatieve aspecten van je bedrijf niet mag achterhouden. Met de meest geïnteresseerde partij sluit je een Letter of Intent (LOI), wat uiteindelijk de basis vormt voor de uiteindelijke koopovereenkomst. Hierna is de koop afgerond en kan het bedrijf overgedragen worden.

Dit was slechts een summiere beschrijving van hoe de verkoop van een bedrijf in zijn werk gaat. In werkelijkheid is het nog wat ingewikkelder en zijn er meer aspecten, zoals de juridische kant van de verkoop, om rekening mee te houden. Onze adviseur vertelt je graag meer over het gehele verkoopproces en kan je gedurende elke stap bijstaan.

Verkopen via een doorstart

Wanneer het slecht gaat met het bedrijf is het ook mogelijk om via een doorstart te verkopen. Zo’n doorstart gebeurt meestal via het faillissement. Dan worden de meest verlieslijdende gedeeltes van de onderneming geloosd een gaat de koper verder met de betere onderdelen.

Voor de doorstart na faillissement moet logischerwijs eerst het faillissement worden aangevraagd. Dit kan als het bedrijf twee of meer schulden heeft en is opgehouden met betalen. Wanneer het faillissement door de rechter wordt uitgesproken, wijst deze een curator aan. De curator treedt dan op ten behoeve van de schuldeisers en deze bepaalt ook of een doorstart mogelijk is. Vooraf is het dus goed om te realiseren dat je de curator zal moeten overtuigen dat de doorstart een goede optie is. In de coronacrisis is een doorstart zeker mogelijk, ondanks het feit dat er nu een stuk minder inkomsten zijn. Vooral bedrijven met veel goodwill hebben kans op een succesvolle doorstart.

Een doorstart kan ook zonder dat je bedrijf failliet verklaard bent, maar dan kan er niet geprofiteerd worden van de voordelen van een doorstart bij faillissement. Een van deze voordelen is dat het personeel bij een doorstart na faillissement makkelijker ontslagen kan worden.

Meer weten over hoe je een doorstart aanpakt? Onze specialist kan je hier meer over vertellen.

Het faillissement zonder doorstart

Als er echt geen koper gevonden kan worden gevonden en de doorstart ook niet lukt, dan is het faillissement de enige optie. Dit betekent dan het einde van het bedrijf en de curator zal de opbrengsten uit de activa dan verdelen over de schuldeisers. Zoals beschreven is het echter verstandig om dit vervelende gevolg niet gelijk te accepteren en een verkoop te overwegen. Er zijn ook in het coronatijdperk veel bedrijven succesvol verkocht en hoeft je bedrijf niet failliet te gaan. Op die manier blijft de onderneming waar je jarenlang aan hebt gewerkt toch bestaan.

Wat aan-verkopenbedrijf voor je kan doen

Op het moment dat je vermoed dat je bedrijf door de coronacrisis net kan blijven voortbestaan, doe je er goed aan om met onze specialist te overleggen. Door jarenlange ervaring kan deze vertellen welke opties er zijn en welke daarvan het meest kansrijk zijn. Wordt er besloten te verkopen? Dan word je geholpen gedurende elke stap van het verkoopproces. Van het opstellen van het exit plan tot het in orde maken van de koopovereenkomst. Tevens bij de het aanvragen van het faillissement en een doorstart kan onze adviseur je goed begeleiden. Wil je weten welke opties je nog kan benutten ter voorkoming van het faillissement? Ook hier geven wij advies over.

Bij aan-verkopenbedrijf zijn we er eveneens voor de kopers. Wij adviseren dus ook graag partijen die interesse hebben in het kopen van een bedrijf tijdens de coronacrisis.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen