Na de coronacrisis stijgt het aantal bedrijfsovernames weer snel

Na de coronacrisis stijgt het aantal bedrijfsovernames weer snel

Hoewel de coronacrisis natuurlijk een enorme impact heeft gehad op een heleboel bedrijven, is de invloed op het aantal bedrijfsovernames vrij beperkt gebleven. Zeker nu worden er weer een hoop bedrijven verkocht en is het aantal overnames bijna weer terug op het oude niveau.

De invloed van de coronacrisis op bedrijfsovernames

Een groot aantal ondernemingen kwamen aan het begin van de coronacrisis opeens in grote problemen. De vraag naar producten en diensten nam enorm af wat ervoor zorgde dat de inkomsten ineens een stuk lager waren. Hierdoor zette bedrijfseigenaren die van plan waren te verkopen hun plannen in de ijskast. Veel waren namelijk bang dat het bedrijf door de tijdelijk lage inkomsten veel minder zou opleveren dan in eerste instantie gehoopt.

De overheid heeft met de steunmaatregelen ervoor gezorgd dat het aantal bedrijven wat gedwongen verkocht moest worden vrij laag is gebleven. Doordat onder andere het betalen van belastingen kon worden uitgesteld, was het soms toch niet absoluut noodzakelijk om te verkopen. Toch is wel de verwachting dat de coronacrisis nog naweeën gaat hebben en dat er bedrijven blijven die erdoor in de financiële problemen geraken.

De waardebepaling en corona

Natuurlijk was de coronacrisis wel van enige invloed op de waarde van bedrijven, maar de angst voor een sterk lagere overnameprijs bleek uiteindelijk gedeeltelijk ongefundeerd te zijn. De tijdelijk lagere inkomsten zijn namelijk goed te verwerken in de waardebepaling en tevens in de uiteindelijke overnameprijs. Vooral voor bedrijven die na versoepeling van de maatregelen waarschijnlijk weer snel op het oude niveau zouden komen had de crisis niet veel invloed op de verkoopprijs. Zelfs meer dan de helft van de ondernemers denkt dat de waarde van hun bedrijf tijdens de coronacrisis helemaal niet is gedaald.

Benieuwd wat de coronacrisis voor impact heeft gehad op de waarde van jouw bedrijf? Laat dan een nauwkeurige waardebepaling uitvoeren door onze gespecialiseerde adviseur.

Niet minder geïnteresseerde kopers tijdens de coronacrisis

Ondanks het feit dat een stuk minder bedrijfseigenaren bereid waren hun bedrijf in de verkoop te zetten, daalde het aantal partijen die een onderneming wilde kopen nauwelijks. Geld voor koop was er namelijk genoeg. Investeringsfondsen hadden hier namelijk al vele miljarden voor gereserveerd. Dit geld ging niet terug naar investeerders, maar kon ook tijdens corona geïnvesteerd worden bij bedrijfsovernames. Hierdoor hadden ondernemingen die toch in de verkoop stonden vaak niet al te veel moeite met het vinden van een koper.

In de afgelopen tijd zijn er helaas wel meer bedrijven dan gebruikelijk failliet gegaan, maar ook dán is verkoop mogelijk. Veel bedrijven zijn namelijk geschikt om na faillissement door te starten. Voor de koper kleven hier nogal wat voordelen aan. Zo zou de nieuwe eigenaar makkelijker het personeel kunnen vervangen na een doorstart bij faillissement dan bij een normale koop.

Voor potentiële kopers staan wij ook klaar. Zo gaan wij graag op zoek naar een geschikt bedrijf en adviseren we jou als koper vanaf het zoeken naar een bedrijf tot en met het tekenen van de koopovereenkomst.

Aantal bedrijfsovernames is nu weer flink op gang gekomen

De overnamemarkt is al een tijd in herstel en het lijkt erop dat het aantal bedrijfsovernames weer bijna op hetzelfde niveau is als voor de coronacrisis. Een grote meerderheid van ondernemers die de verkoop on hold hadden gezet hebben het verkoopproces inmiddels weer herstart. Daarbij is de angst om te verkopen weer wat gedaald.

Het is zelfs mogelijk dat de coronacrisis een positieve invloed heeft gehad op de verkoopmogelijkheden. Zo hebben veel bedrijven snel moeten innoveren om staande te blijven tijdens deze periode. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de online aanwezigheid is verbeterd en zijn verkoopprocessen geoptimaliseerd. Dit soort optimalisaties kunnen een bedrijf extra interessant maken voor potentiële kopers.

Al met al is het weer volop mogelijk om een onderneming over te nemen of verkopen. Neem met ons contact op als je wil weten hoe je een koop of verkoop van een bedrijf het beste aanpakt.

Wat een overnameadviseur van aan-verkopenbedrijf voor jou kan betekenen

Wij hebben al velen bedrijfsovernames succesvol begeleid en kunnen zodoende gedurende dit hele proces begeleiding bieden. Ook kunnen we de waarde van jouw bedrijf vaststellen. Zowel koper als verkoper kan bij ons terecht voor advies. Neem contact met ons op voor een eerste vrijblijvend gesprek met een specialist.

Contactfomulier

 • 030 – 227 00 54
  Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
 • info@aan-verkopenbedrijf.nl
  24/7 per week

Zekerheden

 • Jarenlange ervaring
  Met aan- en verkopen van bedrijven
 • Gratis & Vrijblijvende demo
  Binnen 3 uur een reactie
 • Onafhankelijk advies
  Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen