Een bedrijfsovername door schuldeisers

Een bedrijfsovername door schuldeisers

Schuldeisers van een bedrijf kunnen schulden van het betreffende bedrijf (gedeeltelijk) kwijtschelden, in ruil voor aandelen in de onderneming. Dit type overname is dit jaar geregeld in het nieuws geweest, met name door de overname van HEMA die op die manier tot stand kwam. Hoe kan een bedrijfsovername door schuldeisers voor beide partijen interessant zijn?

Bedrijfsovername HEMA door schuldeisers

De HEMA kampt de laatste jaren met veel financiële problemen. Het bedrijf heeft torenhoge schulden bij een grote hoeveelheid aan schuldeisers. Om de schulden te verminderen, wilde het bedrijf aandelen aanbieden aan de schuldeisers, die vervolgens de schuld gedeeltelijk zouden kwijtschelden. Na lange onderhandelingen is deze overeenkomst uiteindelijk tot stand gekomen. Gevolg: de schuld werd verlaagd van 750 miljoen naar 300 miljoen euro en de schuldeisers kregen in ruil daarvoor 600 miljoen euro in obligaties. Als er niet afbetaald wordt, krijgen de schuldeisers dus alle aandelen van HEMA in handen en zijn ze de nieuwe eigenaar.

Het voorbeeld van HEMA gaat natuurlijk over de overname van een gigantisch bedrijf. Een overname van een onderneming door de schuldeisers kan echter ook voor de kleinere BV’s en winkels een goede optie zijn. We verwachten dan ook dat dit in de toekomst steeds vaker zal gaan plaatsvinden.

Waarom zou bedrijfseigenaar het bedrijf verkopen aan schuldeisers?

Het lijkt misschien niet helemaal logisch om een bedrijf te verkopen aan de partijen waarbij je schulden hebt. Toch kleven er wat voordelen aan die zo’n overname het overwegen waard maken voor de originele bedrijfseigenaar. Ten eerste is het de uitweg waar men soms al lang naar op zoek is. Hoewel de overname vaak niet veel zal opleveren, raakt de bedrijfseigenaar de schulden en daarmee een hoop zorgen kwijt.

Bovendien verdient een bedrijfsovername door schuldeisers vaak de voorkeur boven het faillissement. Bij het faillissement houdt het bedrijf namelijk meestal op te bestaan (hetgeen niet het geval is bij een doorstart). Voor een ondernemer die jarenlang een bedrijf heeft opgebouwd, kan het belangrijk zijn dat het bedrijf blijft voortbestaan. Wanneer de schuldeisers het bedrijf overnemen, kan er tevens afgesproken worden dat de oude eigenaar een andere rol krijgt binnen de onderneming. Op die manier blijft deze toch op een of andere manier betrokken bij zijn of haar oude bedrijf.

Waarom kan het interessant zijn voor schuldeisers om het bedrijf over te nemen?

Schuldeisers die nog veel geld krijgen van een onderneming kunnen, wanneer de betaling uitblijft, het faillissement aanvragen van dit bedrijf. Vaak wordt dat gebruikt als een drukmiddel om te gaan betalen, maar als dat niet lukt, wordt het faillissement uitgesproken. En dit is voor de schuldeisers niet altijd even goed nieuws. Hoewel de schuldeisers bij een faillissement wel een deel van hun vordering terugzien, is dit namelijk vaak maar een klein percentage van de daadwerkelijke schuld. Naar de rest van het geld kunnen ze doorgaans fluiten.

Daarom is het interessant voor de schuldeisers om de bedrijfsovername te overwegen. In dat geval ontvangen ze geen geld, maar wel een hele onderneming. Hier kunnen ze vervolgens mee gaan ondernemen, maar ze kunnen ook proberen om die onderneming te verkopen. Op die manier kunnen ze wellicht een groter deel van hun schuld ontvangen dan bij een faillissement.

Aan-verkopen adviseert bij bedrijfsovernames door schuldeisers

De verkoop van een bedrijf aan schuldeisers is niet een heel gebruikelijke vorm van een overname. Er komt ook een hoop bij kijken. Juridisch zit het ook wat ingewikkeld in elkaar en vaak kunnen de onderhandelingen gecompliceerd zijn. Toch kan het de moeite absoluut waard zijn en kunnen alle partijen er nadien voordeel uit trekken. Ook voor de wat kleinere bedrijven kan het erg interessant zijn. Schuldeisers (vaak financiële instellingen zoals banken) zijn regelmatig bereid mee te denken over een overname.

Benieuwd hoe dit werkt en hoe onze overname-expert bij dit soort overnames begeleiding kan bieden? Wij staan elke dag via mail en telefonisch klaar om uw vragen te beantwoorden.   

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen