De naam zegt het al. Het is een proces dat de ondernemer ondergaat voordat deze het bedrijf uitstapt. We zien dat er een stijgende trend is in het gebruik van pre-exit. Dit is niet voor niets: voor zowel de ondernemer als het bedrijf zelf kan het bijzonder goed uitpakken. Maar hoe werkt een pre-exit?
Wat is een pre-exit?
Bij een pre-exit kiest de ondernemer ervoor om, voor de volledige verkoop, een gedeelte van de aandelen te verkopen aan investeerders. De pre-exit wordt ook wel een vroegtijdige overname genoemd. Voor de ondernemer is dit erg aantrekkelijk, omdat er op die manier een groot gedeelte van het vermogen het bedrijf veilig gesteld kan worden. Flink cashen dus. Dit terwijl hij of zij grote zeggenschap blijft hebben over het bedrijf én blijft profiteren van rendement dat behaald wordt tijdens de pre-exit. Op die manier kunnen bedrijfseigenaren zich gaan focussen op de dingen binnen het bedrijf waar ze echt goed in zijn. Verkopen, maar toch nog ondernemen. Mét hulp van externe investeerders. Deze investeerder pompt een hoop geld in het bedrijf, wat vanzelfsprekend gepaard gaat met zeggenschap.
Het bedrijf zelf kan bij een pre-exit een aanzienlijke groei doormaken. Dit komt niet alleen door het feit dat er met investeringen uitgebreid kan worden, maar ook dat de investeerder een extra portie kennis en expertise met zich meebrengt. Zo kan groei gerealiseerd worden die voor de pre-exit niet mogelijk was.
Zoals benoemd is het uiteindelijke doel van een pre-exit volledige verkoop van alle aandelen. Hiervoor wordt normaliter een plan opgesteld, zodat zowel de originele eigenaar als de investeerder op dezelfde lijn blijven. Vaak geschiedt de volledige verkoop van de aandelen na zo’n vijf tot zeven jaar. Als het goed is, is de waardebepaling van het bedrijf na die tijd een stuk hoger en is de eigenaar klaar om eruit te stappen.
Wat zijn de voordelen van een pre-exit?
De voordelen voor de originele eigenaar zijn er in overvloed. Zo werkt deze geleidelijk toe naar een volledige verkoop en wordt er tegelijkertijd een groot vermogen veilig gesteld. Op die manier werken veel mensen zorgeloos naar hun pensioen toe bijvoorbeeld. Bovendien is het bedrijf (als de alles goed verloopt) na de pre-exit een stuk meer waard dan ervoor. Ook voor de investeerder is het interessant. Dit komt doordat voor deze partij het risico van de investering relatief klein is. Het risico blijft meestal voor het grootste deel bij de originele eigenaar.
Wat zijn de nadelen van een pre-exit?
Een pre-exit heeft niet alleen maar voordelen. Een van de nadelen ervan is dat de ondernemer het bedrijf compleet bloot moet geven aan potentiële investeerders. Alleen op die manier weten partijen of het de investeringen waard is. Het geven van alle informatie van hun bedrijf is iets wat ondernemers niet al te graag doen. Bijkomstig moet wel geaccepteerd worden dat de zeggenschap gedeeltelijk uit handen wordt gegeven. Voor sommige ondernemers is dit lastig.
Een ander risico is dat de bedrijfseigenaar na de pre-exit er tóch voor kiest om niet te verkopen. Dit is vervelend als de investeerder op verkoop gerekend had. Dit kan eventueel worden opgelost door middel van het terugkopen van de aandelen die bij een investeringspartij zijn beland. Een andere manier om problemen te voorkomen is om vooraf af te spreken dat de ondernemer zijn of haar aandelen later in het proces mag terugkopen.
Welke bedrijven zijn geschikt voor een pre-exit?
Niet zomaar elk bedrijf heeft de potentie om een pre-exit tot een bevredigend resultaat te laten leiden. Het is allereerst van belang dat het gaat om een bedrijf dat al goed loopt. Is dit niet het geval? Dan zullen er doorgaans weinig geïnteresseerde investeerders zijn. Vaak zijn het de wat grotere ondernemingen met groeipotentie die het meest geschikt blijken voor een pre-exit.
Natuurlijk is het ook essentieel dat je als ondernemer betrokken blijft bij de organisatie. Wanneer men een pre-exit instapt, is achteroverleunen er nog even niet bij. Het gebeurt bij familiebedrijven wel met regelmaat dat de aandelen worden overgedragen aan andere familieleden die samen met de investeerder de onderneming voortzet.
Hoe wij de ondernemer van dienst kunnen zijn
Een pre-exit doe je niet zomaar; het vereist flink wat voorbereiding en toewijding. Wij gaan graag in gesprek over de mogelijkheid en slagingskans van een pre-exit. Uiteindelijk kunnen wij hulp en advies bieden bij elke fase van de pre-exit. Van de voorbereiding en het zoeken naar investeerders tot de uiteindelijke volledige verkoop.
Meer weten over hoe de pre-exit precies in zijn werk gaat en wat voor voordeel u eruit kan halen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.