Ik wil een bedrijf overnemen, hoe doe ik dat

Ik wil een bedrijf overnemen: Hoe doe ik dat?

Ben je klaar om de ondernemer in jezelf naar boven te halen? Dan is het kopen van een bedrijf daar een perfecte kans voor. Ook is het overnemen van een onderneming erg interessant voor een al bestaand bedrijf, om op die manier sneller te groeien of een bredere markt te bereiken. De huidige markt biedt volop kansen voor de koop van een bedrijf. Maar waar te beginnen?

Een goede voorbereiding is cruciaal

Het spreekt voor zich, maar er moet goed over nagedacht worden voordat er daadwerkelijk naar een verkoper wordt gezocht. Wees ook bewust van het feit dat een bedrijf overnemen een langdurig proces kan zijn en dat er vaak flink wat kosten voor gemaakt moeten worden.

Als startpunt is het belangrijk je doelen goed na te gaan. Welk bedrijf past bij jou als ondernemer? Waar wil je jezelf de komende jaren voor inzetten? Wanneer je al een onderneming hebt en een ander (concurrerend) bedrijf wil overnemen, moet je goed voor ogen hebben wat voor soort onderneming binnen het toekomstperspectief van jouw bedrijf past. Hiervoor kan het behulpzaam zijn om een profiel te schetsen van het over te nemen bedrijf.

Denk na over de grootte, de locatie en de financiële situatie van het te kopen bedrijf. Natuurlijk is het daarnaast verstandig om een prijs voor ogen te hebben. Hierna ga je onderzoek doen op de markt. Er zijn verschillende internetsites die bedrijven te koop aanbieden, maar een gespecialiseerde overnameadviseur kan ook voor je op pad gaan om een geschikt bedrijf te vinden. Deze houdt al jouw (strategische, financiële en juridische) eisen goed in het hoofd en gaat na welk bedrijf er aan de meeste voldoet.

Bedrijven benaderen

Na het marktonderzoek heb je een of meer bedrijven gevonden die aan de eisen voldoen en is het benaderen de volgende stap in het proces. Het is van groot belang zoveel mogelijk te weten te komen over de ondernemingen waarin je geïnteresseerd bent. Alleen op die manier kan je een goede waardebepaling maken. De waardebepaling van het bedrijf staat centraal in de onderhandelingen. Voor de vraag wat een bedrijf waard is, kan het ook relevant zijn om te kijken naar wat vergelijkbare overnames hebben gekost.

Nadat je een redelijke benadering hebt van wat de overname gaat kosten, moet je na gaan denken over de financiering. Natuurlijk kan je van je eigen middelen een bedrijf kopen, maar vaak zijn andere financieringsvormen nodig. Zo kunnen er in het geval van een management buy-out bijvoorbeeld leningen afgesloten worden of kan je op zoek gaan naar investeerders. Ook is het mogelijk om te bedingen om de koopsom in termijnen te betalen.

Is er een partij te porren voor verkoop? Dan doe je er goed aan een intentieverklaring (ook wel ‘letter of intent’ genoemd) op te stellen. Hiermee kan voorkomen worden dat de verkoper ook met andere potentiële kopers gaat praten. In de intentieovereenkomst staan de intenties bepaald met betrekking tot bijvoorbeeld de koopsom, de toekomst van het personeel en de te volgen vervolgstappen. De intentieovereenkomst vormt de basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst.

De uiteindelijke koop van het bedrijf

Cruciaal om te realiseren voordat er tot koop wordt overgegaan, is dat je een onderzoeksplicht hebt. Dit betekent dat je niet zomaar alles moet aannemen wat de verkoper zegt, maar ook zelf tot een bepaalde hoogte onderzoek moet doen naar de bedrijfsvoering. Check of alle verklaringen van de wederpartij naar waarheid zijn. Dit heet het ‘due dillegence onderzoek’. Hiertegenover staat dat de verkoper een mededelingsplicht heeft; hij mag belangrijke informatie niet achterhouden. Dit, samen met het onderzoek, moet ervoor zorgen dat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Nadat je afspraken hebt vastgelegd met eventuele financierende partijen start de laatste fase van de onderhandelingen met de verkoper. Samen met een adviseur ga je op zoek naar een akkoord op alle vlakken. Er kleven ook natuurlijk een hoop juridische aspecten aan (aansprakelijkheidsregelingen, non-concurrentieovereenkomst, aandelenoverdracht, etc.), dus het is verstandig om een jurist de uiteindelijke overeenkomst goed te laten checken.

Bij het tekenen van de koopovereenkomst is de overdracht nog niet volledig rond. De notaris stelt een akte van levering op, waarna de prijs wordt betaald en de koper de aandelen krijgt overgedragen. Daarna is het eindelijk tijd om aan de slag te gaan met het nieuwe bedrijf.

Wil je meer lezen over hoe een bedrijfsovername in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel.

Contactfomulier

  • 030 – 227 00 54
    Ma – Vrij 08:00 – 22:00 uur
  • info@aan-verkopenbedrijf.nl
    24/7 per week

Zekerheden

  • Jarenlange ervaring
    Met aan- en verkopen van bedrijven
  • Gratis & Vrijblijvende demo
    Binnen 3 uur een reactie
  • Onafhankelijk advies
    Een adviseur van uw kant
bedrijf verkopen